Produkt dnia
Ultimate Omega
Ultimate Omega
113,50 zł
szt.
Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Newsletter
Podaj swój adres e-mail, jeżeli chcesz otrzymywać informacje o nowościach i promocjach.
Dlaczego Omega-3

Globalny niedobór Omega-3 i znaczenie Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych.

Kwasy tłuszczowe są filarami żywieniowymi zdrowia ludzkiego. Dwie główne rodziny tłuszczów kryją się pod tą nazwą, kwasy Omega 3 i 6. Są one uważane za niezbędne, ponieważ potrzebujemy ich dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu – podobnie jak niektórych witamin i minerałów, ale nasz organizm nie może ich wyprodukować sam. Dlatego musimy przyjmować te tłuszcze poprzez dietę lub suplementację.

Większość ludzi kojarzy kwasy Omega-3 z układem krążenia, ale ich zalety wykraczają daleko poza układ sercowo-naczyniowy. Dwa główne kwasy Omega-3: kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA) wpływają na prawidłowe działanie układu immunologicznego, który jest odpowiedzialny za łagodzenie wielu stanów przewlekłych. Lecz jego prawidłowa praca jest często hamowana przez złe odżywianie.* Dostępne są obszerne badania dokumentujące korzyści z przyjmowania kwasów EPA i DHA dla naszego zdrowia, które obejmują nie tylko zdrowe serce, ale i mózg oraz funkcje poznawcze, ruchomość stawów, zdrowe oczy, prawidłowy przebieg ciąży i laktacji, zdrową skórę i włosy, oraz prawidłowo funkcjonujący układ immunologiczny.*

Mimo ogromnych korzyści wynikających z przyjmowania kwasów omega dla naszego zdrowia, ludzie na całym świecie cierpią z powodu niedoboru kwasów Omega-3. Dla większości ludzi jest to mało znany problem, ale fakty są takie, że niedobór kwasów Omega w organizmie jest wskazywany jako 8 w kolejności czynnik powodujący przedwczesną śmierć w Stanach Zjednoczonych, zaraz po nieprawidłowej diecie, niezdrowym stylu życia i zaburzeniach metabolicznych.¹ Ryzyko niedoboru Omega-3 wynika w dużej mierze z rosnącej niedostępności produktów bogatych w te składniki odżywcze – głównie ryb – oraz rosnącej popularności diety zachodniej Europy. Podczas gdy większość diet sprzed XX wieku zawierało względnie zrównoważone poziomy pokarmów bogatych w kwasy Omega-3 i Omega-6, typowa dla dzisiejszych czasów dieta zachodnia zawiera znacznie więcej kwasów Omega-6. W rzeczywistości Amerykanie mają najniższe spożycie kwasów tłuszczowych Omega-3 spośród wszystkich krajów rozwiniętych. Typowa amerykańska dieta zawiera 14-25 razy więcej kwasów Omega-6 niż Omega-3! Nordic Naturals czuje się zobowiązany aby poprzez naukę i edukację doprowadzać zarówno do zwiększenia świadomości ludzi, jak i do poprawy jakości diety bogatej w kwasy Omega w celu rozwiązania tego globalnego zagrożenia dla zdrowia.

¹ Danaei G, et al. The Preventable Causes of Death in the United States: Comparative Risk Assessment of Dietary, Lifestyle, and Metabolic Risk Factors. PLoS Med 2009;6(4)

 

Jest coraz więcej dowodów naukowych na korzyści płynące z przyjmowania olejów rybich dla układu sercowo-naczyniowego. Pod tym względem olej rybi przewyższa jakikolwiek inny suplement diety. Tysiące badań klinicznych wykazały, że zwiększone spożycie kwasów tłuszczowych Omega-3 (EPA i DHA) zawartych w oleju rybim, poprawia ogólne funkcjonowanie układu krążenia.* American Heart Association zaleca zdrowym dorosłym jeść ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu, osoby z chorobami serca powinny przyjmować 1 gram EPA + DHA dziennie, a osoby z wysokim poziomem trójglicerydów 2-4 gramów na dobę.²

• Wspomaga zdrowe krążenie i funkcjonowanie naczyń krwionośnych*

• Wspomaga metabolizowanie tłuszczów i cholesterolu w diecie*

• Wspiera zdrowy rytm serca*

• Pomaga utrzymać prawidłowy poziom trójglicerydów u zdrowych osób*

• Jest naturalny i bezpieczny dla długotrwałego zażywania

² Raffaele De Caterina, n-3 Fatty Acids in Cardiovascular Disease, New England Journal of Medicine 2011; 364: 2439–50

 

Istnieje duża ilość dowodów naukowych – powstaje ich coraz więcej – wskazujących, że olej z ryb przynosi korzyści dla naszego zdrowia psychicznego i funkcjonowania mózgu na wszystkich etapach życia. EPA i DHA, kwasy Omega-3 – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju rybnym, są szczególnie skoncentrowane w mózgu, składającym się prawie w 60% z tłuszczu, oraz w układzie nerwowym, gdzie zapewniają one niezbędny budulec dla zdrowych komórek i tkanek.* DHA na przykład, stanowi 20% całkowitych kwasów tłuszczowych zawartych w korze mózgowej – zewnętrznej warstwie mózgu odpowiedzialnej za zaawansowany proces przetwarzania informacji, pamięć oraz skupienie uwagi.

• Wspiera zdrowe funkcjonowanie mózgu*

• Wspiera pozytywny nastrój i dobre samopoczucie*

• Wspomaga dobrą pamięć i umiejętność uczenia się*

• Wspomaga skupienie i koncentrowanie uwagi*

• Może wpływać na spowolnienie procesu utraty pamięci związanego z wiekiem*

• Chroni komórki nerwowe i mózgowe przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami*

 

Wiele dowodów naukowych wskazuje na to, że uzupełnienie diety olejem z ryb przynosi korzyści dla zdrowia oczu u osób w każdym wieku. Dlaczego? Ponieważ olej rybi jest najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 EPA i DHA, które są jednymi z najważniejszych składników odżywczych potrzebnych dla prawidłowego rozwoju, funkcjonowania i utrzymania tkanki oka w dobrej kondycji przez całe nasze życie. DHA jest szczególnie ważne dla oczu, i osiąga najwyższą koncentrację w tkankach oka, gdzie stanowi około 30% całkowitej ilości kwasów tłuszczowych.*

• Wspiera zdrowe oczy i wzrok*

• Wspiera prawidłową wilgoć tkanek i wytwarzanie łez*

• Chroni przed uszkodzeniem oksydacyjnym związanym z wiekiem*

• Utrzymuje prawidłową ilość płynów w oku i elastyczność komórek i tkanek*

• Może pomóc złagodzić suchość i zaczerwienienie*

 

 

Liczne dowody naukowe wskazują, że olej z ryb wspiera kluczowe wewnętrzne procesy i systemy naprawcze, które działają w odpowiedzi na obciążenie fizyczne. Badania wykazały, że niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe Omega-3 EPA i DHA, zawarte w oleju rybim pomagają łagodzić związany z fizycznym obciążeniem ból pleców i stawów.*

• Wspiera zdrowie stawów*

• Wspomaga ruchomość i elastyczność stawów*

• Wspiera wewnętrzne procesy i systemy naprawcze, które działają w odpowiedzi zwiększony wysiłek fizyczny*

 

 

 

 

 

 

Stosunek kwasów tłuszczowych Omega-3 do Omega-6, które spożywamy wpływa bezpośrednio na zdrowie układu odpornościowego. Podobnie, stosunek kwasów tłuszczowych w obrębie błon komórkowych, bezpośrednio wpływa na syntezowanie przez układ immunologiczny korzystnych lub potencjalnie szkodliwych cząstek. Gdy układ odpornościowy jest uruchamiany, na przykład w wyniku urazu, alergii, lub infekcji kwasy tłuszczowe uwalniane są z błony komórkowej. Te kwasy tłuszczowe są przekształcane w cząsteczki w naturalnym procesie gojenia. Liczne dowody naukowe wskazują na to, że olej z ryb pomaga w naturalny sposób regulować prace układu immunologicznego i wspiera wewnętrzne systemy naprawcze, które działają w odpowiedzi na stres i urazy.*

• Promuje zdrową pracę układu immunologicznego*

• Obsługuje wewnętrzne systemy naprawcze, które działają w odpowiedzi na stres i urazy *

 

 

 

 

Kwasy tłuszczowe EPA i DHA, zawarte w oleju rybim, są kluczowe dla organizmu w ciągu całego życia, a zwłaszcza w okresie ciąży, gdy zapotrzebowanie na DHA szczególnie wzrasta. DHA stanowi około 20% całego kwasu tłuszczowego zawartego w korze mózgowej. Dlatego właśnie jest jednym z najważniejszych składników odżywczych dla kobiet w ciąży i matek karmiących. DHA spożywane przez ciężarne jest podstawą dla rozwijającego się mózgu, oczu oraz układu nerwowego dziecka. DHA wspiera także dobry nastrój i koi nerwy młodych mam w kilka tygodni po urodzeniu swojego dziecka. Olej Omega-3 z ryb jest bezpieczny, czysty i skuteczny. Stanowi doskonałe wsparcie zdrowia obojga: mamy i dziecka, a jednocześnie jest zatwierdzony przez American Pregnancy Association.*

• Wspomaga prawidłowy rozwój mózgu, oczu, układu nerwowego płodu*

• Wspiera pozytywny nastrój i dobre samopoczucie matek*

• Pomaga uzyskać prawidłową wagę urodzeniową oraz długość trwania ciąży*

• Wspiera skupienie uwagi i koncentrację u niemowląt i dzieci*

• Wspiera rozwój zdrowego systemu odpornościowego*

 

Skóra jest największym organem ciała człowieka i często stanowi pierwszy widoczny wskaźnik niedoborów kwasu tłuszczowego. Kwasy tłuszczowe Omega-3 EPA i DHA, zawarte w oleju z ryb, wraz z GLA z ogórecznika i wiesiołka, to kluczowe składniki odżywcze dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania skóry. Te niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), znajdują się w błonie otaczającej komórki skóry, gdzie regulują wiele różnych procesów komórkowych, które mają bezpośredni wpływ na zdrowie skóry.*

• Odżywia skórę, włosy i paznokcie*

• Chroni przed uszkodzeniami związanymi z wiekiem*

• Nawilża skórę zachowując naturalną wilgotność*

• Chroni przed wolnymi rodnikami*

• Stymuluje produkcję zdrowych komórek skóry*

• Wpiera czystą i zdrową cerę*

 

 

Wysoka intensywność ćwiczeń znacznie zwiększa zapotrzebowanie organizmu w tym mięśni, płuc i mózgu, na tlen i substancje odżywcze dostarczane przez układ krążenia. Zwiększona jest także intensywność procesów usuwania odpadów przemiany materii oraz kwasu mlekowego z organizmu. Kwasy tłuszczowe Omega-3 występujące w oleju rybim, pomagają funkcjonować płucom i wspierają przepływ krwi i dostarczanie tlenu do mięśni poprzez wspieranie funkcjonowania naczyń krwionośnych.* One także, odgrywają ważną rolę w odzyskiwaniu energii po znaczącym wysiłku fizycznym.* Pomagają zwiększyć wytrzymałość, elastyczność, mobilność stawów i komfort.*

• Poprawia czynności układu krążenia*

• Wspomaga ruchomość stawów i mobilność*

• Wspomaga optymalny metabolizm tłuszczów i skład ciała*

• Poprawia wydolność, wytrzymałość i regenerację*

 

 

 

Jak wiele innych dolegliwości, dyskomfort żołądkowo-jelitowy jest również związany z nadmiernym stresem. Omega-3 są idealnym dodatkiem do tradycyjnych terapii mających na celu poprawę lub utrzymanie pokarmowego zdrowia.* Dowody na to występują zarówno w ludzkich jak i zwierzęcych modelach badawczych.

• Chroni przed wolnymi rodnikami*

• Wspiera zdrowy układ pokarmowy*

 

 

 

 

 

 

 

Wśród wielu beneficjentów żywienia bogatego w Omega-3, dzieci mają najwięcej do zyskania od tych podstawowych tłuszczów. Od wieku prenatalnego, poprzez niemowlaki, dzieci i młodzież, każdy z nich w dużym stopniu potrzebuje EPA i DHA dla wzroku, rozwoju mózgu i układu odpornościowego oraz dla prawidłowego funkcjonowania emocjonalnego i poznawczego.* Wiele z nich jest powiązana z szybkim rozwojem mózgu w dzieciństwie. Wykazano pozytywny wpływ kwasów tłuszczowych na dzieci na cały szereg sposobów. Niestety, ostatnie badania wykazały również, że tylko 22% dzieci uzyskuje odpowiednie ilości tych kwasów tłuszczowych. Wraz ze zdrową dietą, która zawiera ryby i świeże zielone warzywa liściaste, suplementy Premium na bazie oleju rybiego są najlepszym sposobem, aby upewnić się, że rodziny starają się odwrócić ten trend.

• Przyjmowanie Omega-3 w czasie ciąży może zmniejszyć ryzyko alergii u dzieci*

• Przyjmowanie Omega-3 w czasie ciąży może zmniejszyć ryzyko przeziębień u niemowląt*

• Przyjmowanie Omega-3 może wspierać szybsze uczenie się*

 

* Te oświadczenia nie zostały ocenione przez Food and Drug Administration. 
   Produkt ten nie jest przeznaczony do diagnozowania, leczenia lub zapobiegania jakiejkolwiek chorobie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Click Shop | Hosting home.pl